CRI staat voor Colour Rendering Index, ook wel kleurweergave-index genoemd. Het is een maatstaf voor de kwaliteit van de kleurweergave van een lichtbron, zoals een LED-lamp. CRI meet hoe goed een lichtbron kleuren weergeeft in vergelijking met natuurlijk zonlicht.

De CRI-waarde varieert van 0 tot 100, waarbij 0 de slechtst mogelijke kleurweergave is en 100 de best mogelijke kleurweergave. Een CRI-waarde van 100 betekent dat de kleuren worden weergegeven zoals ze eruit zouden zien onder natuurlijk zonlicht.

Het is belangrijk om te begrijpen dat CRI alleen de kwaliteit van de kleurweergave meet en geen informatie geeft over de kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur is een andere belangrijke factor bij het kiezen van de juiste LED-lamp en geeft aan of het licht koel of warm van kleur is.

Waarom is CRI belangrijk bij LED's? De kleurweergave-index is belangrijk omdat het invloed heeft op hoe kleuren eruitzien onder kunstmatig licht. Bijvoorbeeld, in een kantooromgeving is het belangrijk dat de kleur van muren en andere oppervlakken er natuurlijk uitzien onder het kunstmatige licht van LED-lampen, zodat werknemers hun werk goed kunnen zien en uitvoeren. Een lage CRI kan resulteren in een vertekening van de kleuren, waardoor de ruimte er onnatuurlijk uitziet en het moeilijker wordt om kleuren en details te onderscheiden.

In situaties waar kleurkritische toepassingen belangrijk zijn, zoals in de kunstwereld, fotografie en videoproductie, kan een hoge CRI-waarde van groot belang zijn om ervoor te zorgen dat kleuren nauwkeurig worden weergegeven.

Kortom, CRI is een belangrijke factor bij het kiezen van LED-lampen. Het geeft aan hoe goed de lamp de kleuren weergeeft in vergelijking met natuurlijk zonlicht, en is met name belangrijk in situaties waar kleurkritische toepassingen van belang zijn.