Watt is een eenheid van vermogen die wordt gebruikt om de hoeveelheid energie te meten die een apparaat verbruikt. Bij LED-verlichting wordt Watt echter vaak gebruikt om de helderheid van de lamp te meten. Dit kan verwarrend zijn, omdat het vermogen van de lamp niet noodzakelijkerwijs overeenkomt met de hoeveelheid licht die het produceert.

Bij traditionele gloeilampen was er een directe correlatie tussen het vermogen en de helderheid van de lamp. Hoe hoger het Wattage van de gloeilamp, hoe helderder het licht. Bij LED-lampen is deze relatie echter niet zo eenvoudig. LED's zijn veel efficiënter in het omzetten van elektriciteit in licht dan gloeilampen, wat betekent dat ze minder vermogen nodig hebben om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.

Dit betekent dat bij het kiezen van een LED-lamp, het vermogen (Wattage) niet noodzakelijkerwijs een nauwkeurige maatstaf is voor de helderheid van de lamp. In plaats daarvan is het belangrijk om te kijken naar de lichtopbrengst, uitgedrukt in lumen. Lumen is de eenheid voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt, ongeacht het vermogen dat nodig is om dat licht te produceren.

Bij het vergelijken van LED-lampen is het dus belangrijk om te kijken naar de lichtopbrengst (uitgedrukt in lumen) in plaats van het vermogen (uitgedrukt in Watt). Een lamp met een hogere lumenwaarde zal over het algemeen helderder zijn dan een lamp met een lagere lumenwaarde, ongeacht het vermogen dat nodig is om dat licht te produceren.

Bovendien kan het vermogen van een LED-lamp worden beïnvloed door de manier waarop het is gedimd. Bij gebruik van een dimmer kan het vermogen van de LED-lamp variëren, afhankelijk van de ingestelde helderheid. Het is dus belangrijk om te controleren of de LED-lamp compatibel is met de dimmer en om te kijken naar de minimale en maximale vermogensvereisten van de LED-lamp.

Kortom, Watt is een eenheid van vermogen die vaak wordt gebruikt om de helderheid van LED-lampen te meten, maar het is niet altijd een nauwkeurige maatstaf voor de hoeveelheid licht die de lamp produceert. Bij het vergelijken van LED-lampen is het belangrijk om te kijken naar de lichtopbrengst in lumen en om te controleren of de lamp compatibel is met eventuele dimmers.