SMD staat voor "Surface Mount Device" en verwijst naar een type elektronische component dat veel wordt gebruikt in LED-verlichting. Het verwijst naar de manier waarop de component op een printplaat wordt gemonteerd.

In plaats van traditionele doorsteekmontage, waarbij de pinnen van de component door gaten in de printplaat worden gestoken en aan de andere kant worden gesoldeerd, worden SMD-componenten direct op het oppervlak van de printplaat gesoldeerd. Dit maakt een compactere en efficiëntere plaatsing van de componenten mogelijk.

SMD-componenten hebben kleinere afmetingen en worden meestal gebruikt bij het maken van LED's die in verschillende soorten verlichtingsarmaturen worden gebruikt. Ze zijn populair vanwege hun kleinere formaat, hogere energie-efficiëntie, betere warmteafvoer en meer ontwerpmogelijkheden.

SMD-LED's bieden een aantal voordelen, waaronder hogere lichtopbrengst, lagere energieverbruik, langere levensduur en meer ontwerpvrijheid. Ze zijn zeer geschikt voor toepassingen zoals verlichting van woningen, kantoren, winkels en andere commerciële ruimtes.

Over het algemeen maakt SMD-technologie het mogelijk om LED-verlichting efficiënter, duurzamer en flexibeler te maken. Het speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van energiezuinige verlichtingssystemen en het bieden van innovatieve oplossingen voor diverse verlichtingsbehoeften.