Een "3-fase systeem" met LED-verlichting verwijst meestal naar een systeem waarbij de stroomtoevoer is verdeeld over drie aparte fasen, wat vaak wordt gebruikt in commerciële en industriële omgevingen. Dit systeem biedt voordelen zoals een betere belastingverdeling en meer vermogen voor zware apparaten. Om dit uit te leggen, zal ik eerst bespreken hoe een 3-fase systeem werkt en vervolgens hoe LED-verlichting hiermee kan worden geïntegreerd en gedimd.

1. Werking van een 3-fase systeem:

In een 3-fase systeem worden de belasting en de stroomtoevoer verdeeld over drie verschillende fasen van het elektriciteitsnetwerk. Elke fase heeft een stroombron die verschoven is in tijd ten opzichte van de andere twee, wat resulteert in een constant vermogen en minder spanningsvariaties.

In de praktijk zijn er vier geleiders: drie actieve fasen (meestal aangeduid met L1, L2 en L3) en een neutrale geleider (N). Elk van deze fasen levert een wisselstroom die sinusvormig verloopt, maar verschoven is ten opzichte van elkaar.

2. Integratie van LED-verlichting:

LED-verlichting kan worden geïntegreerd in een 3-fase systeem door gebruik te maken van LED-armaturen die geschikt zijn voor driefasige voeding. Deze armaturen hebben doorgaans drie aansluitingen voor elke fase en één voor de neutrale geleider.

3. Aansluiten van LED-verlichting op een 3-fase systeem:

Het aansluiten van LED-verlichting op een 3-fase systeem vereist het volgende:

  • Identificeer de drie fasen (L1, L2, L3) en de neutrale geleider (N) van het elektrische systeem.
  • Sluit de juiste fasegeleiders aan op de overeenkomstige aansluitingen van de LED-armaturen. Elke fase wordt normaal gesproken gelijkmatig verdeeld over de beschikbare armaturen om een evenwichtige belasting te behouden.
  • Sluit de neutrale geleider aan op de daarvoor bestemde aansluiting van de LED-armaturen.

4. Dimmen van LED-verlichting in een 3-fase systeem:

Om LED-verlichting te dimmen in een 3-fase systeem, kunt u gebruik maken van dimbare LED-drivers of dimbare LED-armaturen die compatibel zijn met fase-aansnijdings- of faseafsnijdingsdimming. Deze dimtechnieken werken door het verminderen van de hoeveelheid stroom die naar de LED's wordt gestuurd, waardoor de helderheid van de verlichting wordt aangepast.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gebruikte dimtechniek compatibel is met zowel de LED-verlichting als het 3-fase stroomsysteem. Raadpleeg de handleidingen en specificaties van de LED-armaturen en dimmers voor de juiste installatie en configuratie.

Door deze stappen te volgen, kunt u LED-verlichting integreren in een 3-fase systeem en deze dimmen volgens uw wensen. Vergeet niet dat het werken met elektriciteit altijd risico's met zich meebrengt, dus zorg ervoor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en indien nodig een gekwalificeerde elektricien raadpleegt.