Bekijk onze producten: voor België klik hier en Nederland Klik hier

Dat spots, zowel inbouw als opbouw een flexibele verlichtingssoort zijn, is u allicht al bekend. Vooral als u kantelbare spots heeft, kunt u verlichting verkrijgen op elke plek die u maar wenst. Als er maar een kantelbare spot in de buurt hangt. Ondanks dat u met spots al heel flexibel bent, is het nadeel hiervan, dat ze in of aan het plafond zijn gemonteerd. Ze hangen dus op één bepaalde plek. Wenst u een grote mate van flexibiliteit met uw verlichting, die nog verder gaat dan de gebruikelijk in- of opbouwspots? Dan kunt u ook kiezen voor railverlichting.

Hoe werkt railverlichting?
Railverlichting zijn in de regel spots, die aan een rail hangen en waarmee u nog flexibeler zult worden met uw verlichting. De rail kan onbeperkt worden uitgebreid, alsmede het aantal spots die u aan de rails hangt. In de regel zijn de spots kantelbaar, zodat u de straalrichting van het licht kunt bepalen, naast het feit dat u met de rails de plek van de spot kunt bepalen. Railverlichting is daarom een optimaal en flexibel systeem. Een groot voordeel is dat u veel spotjes kunt laten branden op één lichtschakelaar. In een ruimte waar u maar weinig stroompunten heeft, is het lastig om op meerdere plekken een lamp aan te sluiten. Met railverlichting heeft u hier geen problemen mee. U kunt rails aanbrengen op het gehele oppervlakte van het plafond, zodat u ook op punten waar geen stopcontact of schakelaar zit, meer dan voldoende verlichting heeft. Railverlichting zult u vooral zien in ruimtes, waarvan de inrichting regelmatig wisselt. Het is ideale winkelverlichting of etalageverlichting. Wanneer de inrichting van een winkel wordt omgegooid, kunt u de railverlichting hierop aanpassen.

Wat is 1 fase railverlichting?
Wanneer u op zoek bent naar railverlichting, zult u opmerken dat het op te delen is in 1 fase railverlichting en 3 fase railverlichting. Maar wanneer kiest u voor een 1 fase railspot en wanneer voor een 3 fase railspot? Railverlichting op 1 fase wordt ook wel eens een monofase systeem genoemd en houdt in, dat u de spots aansluit op 1 stroomcircuit. In de praktijk betekent dit, dat u alles spots kunt bedienen met 1 schakelaar. Bij 3 fase railverlichting, wordt de railverlichting aangesloten op 3 aparte stroomcircuits. Dit stelt u in staat om de railverlichting op meerdere schakelaars aan te sluiten. Hiermee kunt u bepaalde spots aan de rails laten branden, terwijl u andere spots uitlaat. Dit systeem wordt bijvoorbeeld veel in winkels gezien. 's Avonds zullen de spots die de winkelruimte verlichten uitstaan, terwijl de spots die de etalage verlichten, aan blijven.

Het plaatsen van 1 fase railverlichting
Wilt u gebruikmaken van 1 fase railspots? Het aanleggen van de rails is niet zo heel moeilijk. U plaatst de 1 fase rails op de plekken waar u wenst en maakt gebruik van 1 fase connectors, om de rail met elkaar te verbinden. Er zijn diverse soorten 1 fase connectoren verkrijgbaar, zoals een L-connector, een T-connector en een X-connector. Hiermee is het mogelijk om de rail inclusief bochten door de gehele ruimte te plaatsen. Op de plek waar de stroomdraden de ruimte binnenkomen, plaatst u het uiteinde van de rails. U moet het kapje van het railuiteinde verwijderen, waarna u 2 of drie draden ziet. Dit zijn twee stroomdraden, rood en zwart en eventueel een aarding. Deze draden verbindt u met de inkomende stroomdraden en plaatst het kapje weer terug. Nu is het aan u om de spots aan de rails te plaatsen, waar u maar wilt. Let u er wel op, dat u voor een 1 fase rail, enkel gebruik kunt maken van 1 fase railspots. Een 1 fase railspot zit technisch namelijk anders in elkaar dan een 3 fase railspot.

Welk soort verlichting in fase 1 railspots?
Er zijn nog steeds railspots te koop met halogeenverlichting. Maar beter is het als u overstapt op LED railspots. U bent dan gegarandeerd van een veel langere levensduur en een efficiënter gebruik van de energie. Als u uw 1 fase railverlichting dagelijks veel gebruikt, levert een LED railverlichting meer energiebesparing op. Voor uw LED spots kunt u kiezen uit diverse soorten LED lampen voor in de spots. Soms zullen GU10 railspots gebruikt worden. GU10 staat voor de fitting, waarbij aan de onderzijde van de LED lamp twee pinnetjes aanwezig zijn. Met een kwartslag draait u de pinnen in de daarvoor aanwezig sleuven. U kunt ook kiezen voor E27 railspots. Dit is de klassieke brede fitting met een schroefdraad. De GU10 en E27 lampjes kunnen gevoelig zijn voor warmte. Als er niet voldoende koeling bij kan, is er een risico dat de railspots eerder stuk zullen gaan. Een goed alternatief is dan een 1 fase railverlichting met geïntegreerde LED modules. De LED lampjes zijn op een chip gemonteerd, waarbij voldoende gekoeld kan worden. De kans op defecten is bij deze railspots minder aanwezig. In veel gevallen is railverlichting in LED dimbaar, zodat u met de verlichting de sfeer in uw ruimte kunt bepalen.

Type railspots
Net zoals alle soorten verlichting, wilt u wel de juiste railspots, die passen bij uw interieur. U heeft dan ook meer dan voldoende keuze uit diverse railspots voor uw 1 fase railverlichting. Heeft u een klassieke inrichting, dan kunt u kiezen voor prachtige vintage railspots, die een blikvanger in uw ruimte zullen zijn. Voor een modern en strak interieur heeft u de keuze uit strak belijnde railspots. Verder kunt u kiezen uit diverse kleuren, waarbij de meeste railspots zwart of wit zullen zijn. Wilt u een wat warmere uitstraling, dan is zwart een betere keuze, terwijl witte railspots het goed zullen doen in kleinere ruimtes.