Een Edgelit LED-paneel en een Backlit LED-paneel zijn twee verschillende technologieën die worden gebruikt in de productie van LED-panelen. In deze blog gaan we dieper in op het verschil tussen deze twee typen panelen en bespreken we de voordelen van Backlit panelen, met speciale aandacht voor hun weerstand tegen verkleuring.

Edgelit LED-panelen, zoals de naam al aangeeft, hebben LED-verlichtingselementen langs de randen van het paneel geplaatst. Het licht wordt vervolgens via een lichtgeleiderplaat gelijkmatig over het paneel verdeeld. Deze technologie zorgt voor een gelijkmatige lichtverspreiding, waardoor het paneel helder en uniform verlicht wordt. Edgelit panelen zijn over het algemeen dunner en lichter van gewicht, wat ze geschikt maakt voor toepassingen waar ruimte en gewichtsbeperkingen een rol spelen.

Aan de andere kant hebben Backlit LED-panelen individuele LED's die direct achter het diffuserpaneel zijn geplaatst. Dit resulteert in een directe en intense lichtuitstraling. Backlit panelen kunnen helderdere verlichting bieden in vergelijking met Edgelit panelen, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes waar een hoge lichtintensiteit vereist is, zoals winkels, kantoren of showrooms.

Een van de belangrijkste voordelen van Backlit LED-panelen is hun weerstand tegen verkleuring. In tegenstelling tot sommige Edgelit panelen, waarbij het diffusermateriaal na verloop van tijd kan verkleuren door de warmte van de LED's, behouden Backlit panelen over het algemeen hun oorspronkelijke kleur en lichtkwaliteit gedurende langere tijd. Dit zorgt voor een consistente en hoogwaardige verlichting gedurende de levensduur van het paneel.

Daarnaast bieden Backlit LED-panelen vaak een hogere kleurweergave-index (CRI), wat resulteert in een betere weergave van kleuren en details. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waar kleurnauwkeurigheid van essentieel belang is, zoals in de kunst- en ontwerpsector, of in ruimtes waar productpresentatie een rol speelt, zoals in winkels en galerijen.

Kortom, hoewel Edgelit LED-panelen een dun en lichtgewicht ontwerp hebben, bieden Backlit panelen helderdere verlichting, een hogere kleurweergave-index en zijn ze over het algemeen beter bestand tegen verkleuring. Het kiezen tussen de twee typen panelen hangt af van de specifieke verlichtingsbehoeften en de toepassing waarin ze zullen worden gebruikt.