Wat houdt kleurtemperatuur / lichtkleur in?
Als je op zoek bent naar verlichting voor jouw bedrijf of jouw eigen huis, dan kom je vaak uit op standaard verlichting; oftewel lampen met wit licht. Dit witte licht heeft een Kelvinwaarde (K), wat staat voor de kleurtemperatuur / lichtkleur van de lamp. De kleurtemperatuur is letterlijk de kleur van het licht. Ga je hier specifieker op in, dan vertelt de kleurtemperatuur hoe warm of koud de tint van het witte licht is. Hierbij geldt het volgende. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht. De lichtkleur speelt een cruciale rol in de uitstraling van de lamp en bepaalt waarvoor de lamp gebruikt kan worden.

Kleurtemperatuur kelvin uitgelegd

1800 - 2700K | zeer warm wit licht
Het gebruik van verlichting met zeer warm wit licht (1800-2700K) is dé manier om een ruimte een warme en sfeervolle uitstraling te geven.
Dit licht is uitermate geschikt voor locaties waar mensen voor ontspanning bij elkaar komen (restaurants e.d.) of ruimtes in je eigen huis waar je tot rust kunt komen.

3000K | warm wit licht
Warm wit licht (3000K) is ideaal om te gebruiken in ruimtes of winkels waar een ontspannen sfeer gewenst is, maar waar tegelijkertijd ook gewerkt dient te worden.
De lichtkleur zorgt voor gezelligheid, maar geeft tegelijkertijd genoeg licht om huishoudelijke taken (zoals koken) en/of routine werkzaamheden (zoals gasten ontvangen of klanten te helpen bij hun productkeuze) uit te voeren.

4000K | koel wit licht
Koel wit licht (4000K) is ideaal om te gebruiken in ruimtes waar geconcentreerd gewerkt dient te worden. Je kunt hierbij denken aan kantoren, thuiswerkplekken en beroepswerkplekken (zoals knipstoelen bij kappers). Het licht heeft een frisse uitstraling en dat stimuleert mensen om actief en alert aan de slag te gaan met hun dagtaken. Dit stimuleert dan ook de productiviteit op de werkvloer.

6500K | daglicht
De kleurtemperatuur daglicht (6500K) komt vrijwel exact overeen met natuurlijk daglicht. Dit natuurlijke licht maakt de lichtkleur daarom zeer geschikt voor ruimtes waar gedetailleerde werkzaamheden worden uitgevoerd. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld operatiekamers en laberatoria. Deze lichtkleur verhoogt de concentratie en prestaties in een ruimte.